czwartek, 10 marca 2011

Lody podstawa

Przepis jaki za chwilę tu przedstawie to podstawa do nich dodaje się esencje, doprawa kawą, czekoladą, kakao, sokiem lub syropem.
Jedna rada zanim zaczniesz przygotowywać lody, nalej do zlewu zimnej wody. Dowiesz sie dlaczego to takie ważne :)

Co nam będzie potrzebne?
4 żółtka
1 czubata filiżanka cukru
2 filiżanki filiżanki mleka
1 filiżanka tłustej lub chudej śmietany

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolita masę. Mleko i śmietanę zagotować w garnku o grubym dnie. Zdjąć z ognia i odstawić by trochę przestygło. Powoli wmieszać masę jajeczną. Przelac masę do garnka z podwójnym dnem i gotować, ciagle mieszając, aż zacznie oblepiac. Nie można dopuścić aby sie przypaliło dlatego jak widzisz, ze coś zaczyna sie przypalac zdejmij natychmiast garnek i wsadz do zimej wody, którą wcześniej została przygotowana w zlewie (to razutje życie :) ).
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli mamy maszynkę do lodów to należy postępować z godnie z jej instrukcją, jeżeli jej nie mamy to należy lody masę trzeba przelać do miski i zmrozic. Wyjać po 3h i wymieszać, by lody równo się zmroziły. Po kolejnych 3h ubić trzepaczką (kilka minut) i znów odstawić na 3h do zamrażalnika.
To jest przepis na 4 porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz