wtorek, 8 marca 2011

Jagodzianki

Kiedyś byliśmy z mężem u znajomych na wsi pod Warszawa. Piekne miejsce, swoiski klimat baru i lasy. Ponieważ w tym czasie w lesie obrodziły w całe pola jagód mama znajomej wybrała się na jagody a że ja juz dawno nie byłam w lesie żeby cos nazbierać bardzo chętnie wybrałam się z nia na jagody.
Potem mama znajomej podała mi przepis na jagodziańki. Super wyszły :)
Składniki:
1/2 kg mąki tortowej
5 dag. drożdzy
1/2 szklanki cukru
12. dag miękkiego masła
3 całe jaja + 2 żółtka
cukier waniliowy albo zapach
trochę mleka
cukier puder
Przygotowanie:
drożdze rozrobić z łyżką cukru z mlekiem (najlepiej takim lekko cieplutkim) zamieszac tak żeby konsystencja była niczym śmietana zostawić na 10-15 min aż sie spieni jak sie nie spienia czynność powtórzyć z innymi drożdzami.
jajka z cukrem i masłem ubić na puszysta masę
do mąki tortowej dodać przygotowane drożdze i ubite jajka oraz zapach lub cukier waniliowy
wszystko dokładnie wymieszać i zostawic w ciepłym miejscu, przykryte folia spożywczą, do wyrośnięcia mniej więcej na 1h30 min do2h (ciasto będzie rzadkie i klejące takie ma dokładnie być nie dodawać mąki)
objętość ciasta powinna sie zwiększyc 2x.  Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto wyjąć następnęgo dnia i rozwałkować na placek o grubości 1 cm, na lekko posypanej mąką powierzchni. Pokroić na kwadraty o około 6 - 7 cm. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po 1 płaskiej łyżce jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc kształt koperty. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około 2 - 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 18 minut. Drugą partię jagodzianek, z drugiej blachy, w dobrze nagrzanym już piekarniku należy piec krócej, przez około 13 - 15 minut. Studzić na blaszce ustawionej na metalowej kratce.

Po wyjęciu i przestudzeniu można posypac je cukrem pudrem lub lukrem
Przepis na lukier:
cukier puder przesiać na płaski talerz i stopniowo dodając wodę, mieszać, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować wierzch jagodzianek

Lody

Jutro zacznę krótki cykl jak zrobić super pysznę lody krok po kroku.....

sałatka czosnkowa - pikantna!

Pezepis sprzedał mi znajomy Chińczyk, który podaje taką w swojej restauracji. Sałatka doskonale nadaje się do różnych potraw azjatyckich i nie tylko...
Skład:
kapusta pekińska
sambal oelek
woda
olej
czosnek

Pekinkę rozrywamy palcami na małe kawałeczki. Robimy sos: trochę oleju, wody, parę łyżek sambal oelek (w zależności jak bardzo ma być ostra to odpowiednio mniej lub więcej), kilka ząbków czosnku przez praskę i wymieszać. Polać pekinkę i gotowe :D Najlepsza jest następnego dnia :P

Pieczeń z Mozarella




80 dag mięsa mielonego
15dag suszonych pomidorów w oleju
10 dag mozarelli
400ml bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany
2 kromki pieczywa tostowego
1 jajo
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 cebule
sól, pieprz, ziola prowansalskie

Rozmoczony chleb tostowy, mięso, cebula w drobną kostkę, pomidory w paseczki, jajo, koncentrat, ser w kostkę, przyprawy- wymieszać na jednolitą masę.Uformować podłużny bochenek i do brytfanki.Piec ok 50 minut w temp 200-220 stopni.
Gotową pieczęć wyjąć a do
pozostałego sosu zpieczenia dodać śmietanę, zagęścić mąką .

biszkoptowe naleśniki

składniki25 dag mąki
2 jajka
6 dag masła
10 dag cukru pudru
1 szklanka mleka
tłuszcz do patelni
skórka otarta z 1 cytryny
odrobina soli

sposób przygotowania
Mleko rozprowadź szklanką letniej wody, dokładnie wymieszaj z przesianą mąką. Posól, wymieszaj, odstaw na godzinę. Dodaj roztrzepane żółtka, skórkę cytrynową, stopione i przestudzone masło oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem dodaj bardzo sztywną pianę z białek i wymieszaj, tym razem bardzo ostrożnie, aby masa nie opadła. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem, przekładaj na ogrzane talerze i podawaj z konfiturami lub waniliowym serkiem z rodzynkami. Możesz też skropić je rumem lub koniakiem i podpalić w chwili podania.

spagetti z pulpetami

500 g miesa mielonego
1 przyprawa Knorr lub Winiary do koteltów mielonych
pomidory w zalewie Cirrio
1 przyprawa Knorr do spagetthi Napoli
3 duze zabki czosnku
łyzeczka przecieru pomidorowego
paczka spaetthi Agnesi (ja ten uwielbiam)

Przygotowanie:
Pulpety zgodnie z opisem na opakowaniu przyprawy do kotletów mielonych wyrobic uformowac, wrzucic na patelnie z oliwa lub olejem, podslarzać. Do gotujacej sie osolonej wody wrzucic makaron i ugotowac zgodnie z opisem.
Jak pulpeciki beda juz podzmazone, z godnie z naszym zyczeniem, to dodajemy puszke pomidorów Cirrio, 2 łyzki przyprawy do spagetthi Napoli, grobno pokrojony czosnek, łyzeczka przecieru - jezeli sos bedzie za gesty to mozna dac odrobine ciepłej wody i dusic az sos bedzie goracy. Latem jak będą bardzo dojzałe pomidory to polecam zastąpic nimi pomidory z puszki.
Smacznego.

Pierś kurczaka w majonezie

1 pierś z kuraka
20 dag pieczarek
1 ceblua
120 ml majonezu
10dag sera żółtego

Pieczarki kroimy w plasterki, piers w kostke, cebule w kostke. Smażymy aż będzie wszystko miękkie,.Dodajemy 120 ml majonezu, mieszamy dodajemy ok 10dag startego sera żółtego.Mieszamy aż się rozpusci ser zółty.
Podawać z ryżem

Kurczaki miodowo- pikantne

1kg np skrzydelek
125ml miodu
50ml pikantnego sosu chili
przyprawa do kurczaka-kto jaką lubi
3 łyżki sosu sojowego
1/2 głowki czosnku

Skrzydełka gotujemy ok 20 minut w wodzie z przyprawą.Woda ma zakrywać skrzydełka.
Robimy sos: miod +sos sojowy+sos chili+rozgnieciony czosnek.
Przekładamy wszystko do woka zalewamy tym sosem dodajemy szklankę tej wody w której się gotowały skrzydełka i dusimy 20 minut.

Kaczka w pomarańczach mniam

Składniki1 kaczka (ok. 2kg),
1 łyżka masła,
3/4 szklanki białego wina,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
1 łyżka cukru,
1 łyżka sherry,
1 szklanka soku pomarańczowego,
2 łyżki brandy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz do smaku.


Przygotowanie
Natrzec kaczkę masłem i przyprawami, włożyc do brytfanny i zalac winem. Piec ok. 2-2,5 godziny polewając winem od czasu do czasu. Zetrzec skórkę z cytryny i pomarańczy, posypac kaczkę. W garnku zrobic karmel z sherry. Dolac sok pomarańczowy, cytrynowy i brandy. Gotowac na małym ogniu ok. 5 minut. Pomarańczę podzielic na cząstki i dodac do sosu. Po upieczeniu wyjąc kaczkę, podzielic na porcje, wyłożyc na półmisek. Tłuszcz z brytfanny dolac go do sosu. Mąkę ziemniaczaną w małej ilości wody, dodac do sosu. Zagotowac. Polac kaczkę.

Tortilla hiszpańska

50dag ziemniaków
1 duża cebula
4-6 jaj
oliwa z oliwek, sól, pieprz

To jest podstawa każdej torilli
Resztę składników wedle uznania
Ja robię z piersią z kurczaka, papryką, brokułami jeszcze.
Mozna zrobic z miesem mileonym, tunczykiem, mieszanka warzywna wieloskładnikową-co kto lubi.
Pyszna jest też z salami paprykowym

Ziemniaki kroimy w drobną cieńką kostkę, cebulę w kostke, piers w kostkę , brokuły dzielimy na rozyczki.Parykę w kostkę.
Wszystkie warzywa na patelni podsmażamy na wolnym ogniu aż trochę zmiękną........zalewamy to rozbełtanymi jajami wymieszanymi z sola i pieprzem i jakimi tam chce ktoś przyprawami.
Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż się zarumieni od spodu i zetnie i będzie stałej konsystencji, przewracamy na druga stronę z apomocą talerza i postępujemy tak samo.
Wyjmujemy na talerz i kroimy jak tort w trójąkty
Do tego sos czosnkowy albo tysiaca wysp
Smacznego