wtorek, 8 marca 2011

Tortilla hiszpańska

50dag ziemniaków
1 duża cebula
4-6 jaj
oliwa z oliwek, sól, pieprz

To jest podstawa każdej torilli
Resztę składników wedle uznania
Ja robię z piersią z kurczaka, papryką, brokułami jeszcze.
Mozna zrobic z miesem mileonym, tunczykiem, mieszanka warzywna wieloskładnikową-co kto lubi.
Pyszna jest też z salami paprykowym

Ziemniaki kroimy w drobną cieńką kostkę, cebulę w kostke, piers w kostkę , brokuły dzielimy na rozyczki.Parykę w kostkę.
Wszystkie warzywa na patelni podsmażamy na wolnym ogniu aż trochę zmiękną........zalewamy to rozbełtanymi jajami wymieszanymi z sola i pieprzem i jakimi tam chce ktoś przyprawami.
Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż się zarumieni od spodu i zetnie i będzie stałej konsystencji, przewracamy na druga stronę z apomocą talerza i postępujemy tak samo.
Wyjmujemy na talerz i kroimy jak tort w trójąkty
Do tego sos czosnkowy albo tysiaca wysp
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz