Składniki1 kaczka (ok. 2kg),
1 łyżka masła,
3/4 szklanki białego wina,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
1 łyżka cukru,
1 łyżka sherry,
1 szklanka soku pomarańczowego,
2 łyżki brandy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Natrzec kaczkę masłem i przyprawami, włożyc do brytfanny i zalac winem. Piec ok. 2-2,5 godziny polewając winem od czasu do czasu. Zetrzec skórkę z cytryny i pomarańczy, posypac kaczkę. W garnku zrobic karmel z sherry. Dolac sok pomarańczowy, cytrynowy i brandy. Gotowac na małym ogniu ok. 5 minut. Pomarańczę podzielic na cząstki i dodac do sosu. Po upieczeniu wyjąc kaczkę, podzielic na porcje, wyłożyc na półmisek. Tłuszcz z brytfanny dolac go do sosu. Mąkę ziemniaczaną w małej ilości wody, dodac do sosu. Zagotowac. Polac kaczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz