czwartek, 10 marca 2011

Placki z piersi kurczaka

Przepis jest banalnie prosty, czasu dużo nie zajmuje a zajada się cała rodzina.
Zamiast biustu kurzego może być indyczek :)

2 piersi z kurczaka lub połówka piersi z indyka (trzeba pamiętać, że pierś indyka jest o wiele większa)
2 łyski majonezu
2 jajka
pieczarki ok 20 dag
zielona pietruszka
sól, pieprz, słodka mielona papryka wszystko do smaku nie przesadzać
Przygotowanie:
ser zółty potarkować na wiórki (garść)
pieczarki umyć ugotować i pokroić w kostke
pietruszkę posiekać
pierś kurczaka umyć osuszyc papierowym ręcznikiem i pokroic na drobne kawałki
Wszystkie składniki wymieszac ze sobą i smażyc na oleju lub oliwie z obu stron jak zwykłe placki ziemniaczane.
Super smakuja z sałatką.
Smacznego :)

Lody miętowe

Chce niedługo zrobić. Jak sie uda tak jak sobie to wymyśliłam to natychmiast zamieszczę tu przepis. Nie chce dodawać tylko likieru mietowego ale chce zrobić coś bardziej bardzie :-)

Lody lawendowe

Sa po prostu cudowne. Jest kilka przepisów. Jedni do masy jajeczno mlecznej wrzucają pokruszona lawendę ja wolę ciut inaczej.
Do cukru jaki przeznaczamy na lody wsypujemy pokruszone kwiaty lawendy i zamykamy w słoiku na kilka dni. Po tym czasie cukier będzie jak esencja i nada lodom lawendowy smak :)

Lody podstawa

Przepis jaki za chwilę tu przedstawie to podstawa do nich dodaje się esencje, doprawa kawą, czekoladą, kakao, sokiem lub syropem.
Jedna rada zanim zaczniesz przygotowywać lody, nalej do zlewu zimnej wody. Dowiesz sie dlaczego to takie ważne :)

Co nam będzie potrzebne?
4 żółtka
1 czubata filiżanka cukru
2 filiżanki filiżanki mleka
1 filiżanka tłustej lub chudej śmietany

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolita masę. Mleko i śmietanę zagotować w garnku o grubym dnie. Zdjąć z ognia i odstawić by trochę przestygło. Powoli wmieszać masę jajeczną. Przelac masę do garnka z podwójnym dnem i gotować, ciagle mieszając, aż zacznie oblepiac. Nie można dopuścić aby sie przypaliło dlatego jak widzisz, ze coś zaczyna sie przypalac zdejmij natychmiast garnek i wsadz do zimej wody, którą wcześniej została przygotowana w zlewie (to razutje życie :) ).
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli mamy maszynkę do lodów to należy postępować z godnie z jej instrukcją, jeżeli jej nie mamy to należy lody masę trzeba przelać do miski i zmrozic. Wyjać po 3h i wymieszać, by lody równo się zmroziły. Po kolejnych 3h ubić trzepaczką (kilka minut) i znów odstawić na 3h do zamrażalnika.
To jest przepis na 4 porcje.